Włocławek. Mogilno. Bydgoszcz...  Świątecznie i noworocznie

Piękny przedświąteczny czas, to okazje do spotkań w gronie lewicy, czynienie dobra i składania najlepszych życzeń na nowy rok. Spotkań odbyło się wiele w bardziej kameralnych zespołach kół Nowej Lewicy, licznych – z udziałem członków i sympatyków lewicy, w stowarzyszeniach i związkach, w radach osiedli z udziałem przedstawicieli władz, radnych i posłów. Nie wszystkie uda się odnotować, ale kilka z nich – poniżej.

O bydgoskim spotkaniu pisaliśmy wcześniej TUTAJ, a teraz o Włocławku. To tam, w Pałacu Bursztynowym, siedzibie Fundacji „Samotna Mama” Krzysztofa Grządziela spotkało się blisko 200 osób – członków, działaczy i sympatyków lewicy.

wloclawek spotkanie   318065198 887804982214990 1243287112758316157 n

Przy tradycyjnych potrawach, w świątecznej atmosferze była sposobność do rozmów i składania życzeń. Tych od przewodniczącego Rady Miasta Piotra Kowala i zastępcy prezydenta Włocławka Krzysztofa Kukuckiego. Obaj liderzy włocławskiej Nowej Lewicy mieli wiele do opowiedzenia o niejednym sukcesie w sprawowaniu władzy samorządowej w mieście. Dołączył także współprzewodniczący Rady Miejskiej NL Wojciech Grabczewski i radny Krzysztof Grządziel, bo sukcesy, to  zasługa całej drużyny. Pod informacją o spotkaniu wpisał się Włodzimierz Czarzasty. Współprzewodniczący RK  Nowej Lewicy mówił o włocławskim „projekcie Celulozowa” podczas swego wystąpienia na niedawnym Kongresie Lewicy Polskiej w Łodzi, dziś wpisał: „Najcieplejsze życzenia dla Lewicy we Włocławku!”.

choinka Tatiany   choinka Tatiany2

W Mogilnie, już kolejny rok z rzędu Centrum Ogrodnicze „Ogrodnik Mogilno” ogłosiło konkurs świąteczny na dni 12–16 grudnia, wystawiając w nagrodę choinkę – jodłę kaukaską dla osoby, która najlepiej uzasadni dlaczego to właśnie ona powinna otrzymać choinkę. W konkursie wzięła udział Tatiana Urban – szefowa Nowej Lewicy w Mogilnie. Podobnie jak w roku ubiegłym postanowiła obdarować choinką dzieci z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Marcinkowie. Dla swojego pomysłu zebrała najwięcej polubień na Facebooku i faktycznie konkurs wygrała. Duże zainteresowanie całą akcją sprawiło, że organizatorzy przeznaczyli na nagrody 3 choinki. Wszystkie trafią do dzieci, dla których święta oznaczają radość i kojarzyć się będą z niepowtarzalnym zapachem świątecznego drzewka.

telimena3   telimenna kozlowicz

W Bydgoszczy  wiele środowisk organizowało okazjonalne i uroczyste spotkania. Najliczniejsze chyba grono zebrał Zarząd Okręgu Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów, któremu przewodniczy radny Lewicy Zdzisław Tylicki. W sali „Telimeny” z seniorami spotkali się poseł Jan Szopiński, Zbigniew Welenc – sekretarz wojewódzki Nowej Lewicy oraz Mirosław Kozłowicz – zastępca prezydenta miasta (współprzewodniczący RM Nowej Lewicy w Bydgoszczy).

rada osiedla   rada osiedla bielawy

Dla swoich mieszkańców i działaczy spotkanie zorganizowała także bydgoska Rada Osiedla Bielawy. W barze „Kaprys” była okazja do rozmowy i wielu pamiątkowych zdjęć z posłem lewicy Janem Szopińskim.

Z prezentami światecznymi dla czworonogów, odwiedzili inowrocławskie schronisko dla bezdomnych zwierząt działacze Nowej Lewicy. Schroniska odgrywają istotną rolę w kształtowaniu właściwego spojrzenia na zwierzęta w domach. Podczas organizowanych przez akcji społecznych i dni otwartych ludzie mają szansę lepiej poznać zasady funkcjonowania tego typu placówek, dowiedzieć się więcej o problemie bezdomności zwierząt i idei adopcji psów oraz kotów. Adopcja to niejedyna forma pomocy bezdomnym zwierzętom. Każdy, kto chciałby pomóc schroniskom, może zaangażować się w wolontariat, pomoc rzeczową, wsparcie finansowe i akcje promocyjne. Na fot. z lewej: Ewa Sypniewska, Renata Biernacka, Krzysztof Gawkowski i Michał Wysocki.  Po prawej - jedno z licznych spotkań w środowisku Grudziądza, na fot. Centrum Pomocy Dziecku i Poradnictwa Rodzinnego, z udziałem Róży Lewandowskiej zastępczyni prezydenta miasta z lewicy.

318335052 557522249528878 6254552659165303204 n   grudziadz wigilijnie copy

Teraz już tylko – Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku! wszystkim w Polsce.

Opr. nim, 19 grudnia 2022 r.