Terla: Czy my naprawdę okazaliśmy się takimi politycznymi frajerami, rezygnującymi z 6 mln dawek szczepionki, która była przypisana do naszego kraju?

Klika dni temu portal Politico poinformował opinię publiczną, że polski rząd zamówił zaledwie 6,6 mln dawek szczepionki firmy Moderna, pomimo tego, że zgodnie z mechanizmem Unii Europejskiej naszemu krajowi przysługiwało ich ponad 13 mln. W związku z tymi informacjami Klub Lewicy postanowił przeprowadzić kontrolę poselską w Ministerstwie Zdrowia i sprawdzić, dlaczego w czasie, kiedy minister Dworczyk ogłasza, że Polsce brakuje szczepionek, nasz kraj nie wykorzystuje pełnej puli dla nas dostępnej.

Chcieliśmy poznać dokumenty, dowiedzieć się kto personalnie podjął decyzję, aby nie zamawiać pełnej puli oraz poznać uzasadnienie i powody takiej decyzji.

Odmowa wpuszczenia kontroli poselskiej pokazuje, iż Ministerstwo Zdrowia oraz cały rząd próbuje coś ukryć. Jeżeli ma się czyste intencje, to po zapowiedzi kontroli, o wyznaczonej godzinie siada się i pokazuje wszelkie możliwe dokumenty, aby pokazać czarno na białym, ile mamy zamówionych szczepionek i kiedy one do nas dotrą. Obecna sytuacja budzi bardzo wiele podejrzeń i wątpliwości, dlatego też żądamy dokumentów na stół!

Przedwczoraj podczas senackiej Komisji Zdrowia minister Adam Niedzielski uzasadnił tą rezygnację z 6 600 000 nowoczesnych szczepionek firmy Moderna tym, że prawdopodobnie firma będzie mogła wywiązać się z tego zamówienia dopiero w 3 kwartale tego roku lub pierwszym kwartale przyszłego roku. To są słowa ministra, a my chcemy dowiedzieć się, dlaczego tak przebiegły te negocjacje, czy Moderna wszystkim krajom zaproponowała tak późny termin dostawy preparatów, czy tylko Polsce? Dlaczego inne kraje zdecydowały się przejąć tę pulę szczepionek? Z jakiego powodu inni widzą sens wykorzystania tych dawek, a nasz rząd nie?

Obywatele muszą mieć poczucie, że rząd robi absolutnie wszystko, aby tych szczepionek było w naszym kraju jak najwięcej. Rząd powinien opublikować harmonogram dostaw szczepionek, iz informacją o ilości i terminie dostarczenia kolejnych dawek, aby każda z grup do zaszczepienia miała świadomość, kiedy w przybliżonym terminie będą mogła ją przyjąć.

Tomasz Trela podczas konferencji prasowej powiedział:

Czy my naprawdę okazaliśmy się takimi politycznymi frajerami, rezygnującymi z 6 mln dawek szczepionki, która była przypisana do naszego kraju? Na to pytanie musi zostać udzielona odpowiedź! Zainteresowanie i chęć otrzymania szczepionki wśród naszych obywateli rośnie, wiemy też, że te planowane dostawy mogą być niewystarczające. Dlatego niezwykle istotnym jest, aby poznać kulisy i wszystkie szczegóły odrzucenia 6,6 mln dawek szczepionki Moderny. Odmowa wpuszczenia kontroli poselskiej pokazuje, iż resort zdrowia, cały rząd próbuje coś ukryć. Jeżeli ma się czyste intencje, to po zapowiedzi kontroli, o wyznaczonej godzinie siada się i pokazuje wszelkie możliwe dokumenty, aby pokazać czarno na białym, ile mamy zamówionych szczepionek i kiedy one do nas dotrą. Obecna sytuacja budzi bardzo wiele podejrzeń i wątpliwości, dlatego też żądamy dokumentów na stół! Obywatele muszą mieć poczucie, że rząd robi absolutnie wszystko, aby tych szczepionek było w naszym kraju jak najwięcej. Rząd powinien opublikować harmonogram dostaw szczepionek, ile i w jakim czasie zostanie do Polski dostarczonych dawek, aby każda z grup do zaszczepienia miała świadomość, kiedy w przybliżonym terminie zostaną zaszczepieni.